Triggerpointtherapie: wat is dat?

Triggerpointtherapie richt zich op het behandelen van triggerpoints ofwel spierknopen. De laatste tien jaar is triggerpointtherapie steeds bekender geworden onder fysiotherapeuten, masseurs en (revalidatie)artsen. Regelmatig worden mensen die lijden aan pijn door hun zorgverlener geattendeerd op het bestaan van triggerpoints. Er zijn echt ook veel mensen die op eigen initiatief op internet gaan zoeken naar een verklaring voor hun langdurige en hardnekkige pijnklachten. Deze groep mensen herkent zichzelf vaak in de afbeeldingen van triggerpoints met pijnpunten en uitstralingsgebieden. De herkenning kan opluchting opwekken.Tegelijk kan het ook frustrerend zijn dat eerdere zorgverleners nooit over triggerpoints spraken.

Wie bezoek ik voor triggerpointtherapie?

Wanneer u vermoed dat triggerpoints uw pijnklachten veroorzaken, rijst een volgende vraag: welke triggerpointtherapeut gaat u bezoeken? Triggerpointtherapie is niet beschermd met een beroepstitel. Iedereen kan zichzelf dus triggerpointtherapeut noemen. Zorgverleners die triggerpointtherapie aanbieden zijn grofweg te verdelen in de volgende groepen:

  1. Fysiotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in triggerpoint release technieken (met de handen)
  2. Fysiotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in dry needling (met naalden)
  3. Therapeuten met een niet-big geregistreerde opleiding (sportmasseur, massagetherapeut, natuurgeneeskundig therapeut etc) die de opleiding 4-jarige opleiding Triggerpointtherapie hebben gevolgd
  4. Therapeuten met een niet-big geregistreerde opleiding (sportmasseur, massagetherapeut, natuurgeneeskundig therapeut etc) die aanvullende cursussen hebben gedaan op het gebied van triggerpoint behandeling

De therapeuten op onze site behoren tot groep 1 en 2. Groep 3 zijn therapeuten met een gedegen opleiding in triggerpoint behandeling. Tevens beschikken zij over medische basiskennis. Wegens een mindere mate aan vooropleiding dient voorzichtigheid op zijn plaats met het bezoeken van een triggerpointtherapeut uit groep 4.

Wanneer is triggerpointtherapie effectief?

Triggerpointtherapie is effectief wanneer de therapeut de plek behandelt waar het eerste triggerpoint is ontstaan. Het behandelen van triggerpoints die zijn ontstaan als reactie op een triggerpoint elders in de spierketen is minder effectief. Iets meer uitleg: alles in het lichaam is met elkaar verbonden door middel van bindweefsel ofwel fascie. Via de fascie kan spanning verspreiden. Dit is te vergelijken met een elastiek: wanneer je op één plek een knoop legt, neemt de spanning in de rest van het elastiek toe. Triggerpoints ontstaan in de spierfascie. Het ontstaan van een triggerpoints leidt er toe dat in andere spieren de spanning toeneemt. Dit gebeurt vaak via bepaalde patronen. Men spreekt ook wel van spierketens.  Ook de fascie van andere structuren zoals organen of gewrichten kan betrokken zijn bij het ontstaan van triggerpoints. Sommige therapeuten nemen de fascie rondom gewrichten en organen mee in hun triggerpointbehandeling, bijvoorbeeld osteopaat Wilmar Hasselaar.

Wat mag ik verwachten van triggerpointtherapie?

De meeste klachten kunnen met adequate triggerpointtherapie binnen vier tot acht sessies verholpen. Chronische klachten vereisen meestal meer tijd en toewijding, maar ook hier is binnen zes sessies vaak sprake van een aanzienlijke verbetering. Een permanente afwezigheid van klachten is afhankelijk van de oorzaak en in standhoudende factoren. Het is bijvoorbeeld bekend dat emotionele of mentale spanning zich lichamelijk uit. Wanneer lichamelijke triggerpointtherapie u onvoldoende helpt, zou een psychische benadering wel goede resultaten kunnen geven.

Direct een afspraak maken voor triggerpointtherapie?

Dat kan zeker! Als u ons een berichtje stuurt, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.