Triggerpoints en schouderpijn

Pijn in en rondom de schouder kan door verschillende spieren met triggerpoints veroorzaakt worden. Hieronder ziet u een aantal plaatjes van triggerpoints die vaak een bijdrage leveren aan schouderpijn.

Het onderstaande persbericht werd op 12 april 2011 gepubliceerd:

Een therapie gebaseerd op het behandelen van spierverhardingen blijkt succesvol bij schouderklachten. Dit concludeert de promoverende fysiotherapeut Carel Bron.

Bron onderzocht of pijnlijke verhardingen van schouderspieren (MTrPs) een rol spelen bij schouderpijn. Dit blijkt inderdaad het geval. Bij alle patiënten met schouderklachten die Bron onderzocht, trof hij meerdere spierverhardingen aan in de schouder.

Myofasciale triggerpoints (MTrPs) zijn kleine, plaatselijke verkrampingen in spieren, waardoor pijnlijke spierknopen ontstaan. Deze knopen komen voort uit overbelasting en blijven soms lang bestaan.

De promovendus ziet in palpatie van MTrPs in schouderspieren een belangrijke aanvulling op het lichamelijk onderzoek bij patiënten met schouderklachten. De therapie is goedkoop en weinig belastend voor patiënten, stelt Bron.

Spierverhardingen worden nauwelijks gezien als oorzaak van schouderpijn. Bron: 'Wij hechten meer waarde aan beeldvormende technieken dan aan het lichamelijk onderzoek van de patiënt. MTrPs zijn niet of nauwelijks zichtbaar te maken met deze technieken. Alleen, we behandelen geen foto's of scans, maar patiënten.'

Schouderpijn wordt vaak behandeld met pijnstillers, ontstekingsremmers, oefeningen, hormooninjecties en zelfs operaties. Toch is nog niet bewezen dat deze behandelingen echt werken.

Carel Bron promoveert op 19 april aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn proefschrift is getiteld: 'Myofascial trigger points in shoulder pain prevalence, diagnosis and treatment'.

Bron: UMC St Radboud

Lees het volledige artikel: Behandeling van spierknoopjes effectief bij schouderpijn.

Klik hier om een andere pijn lokatie te kiezen.