Triggerpoint massage

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren behandeld worden met massage. Voorbeelden van massage technieken die op triggerpoints worden toegepast zijn continue druk of diepe strijkingen.

Massage van triggerpoints

Massage is een effectieve triggerpoint behandeling doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd. Triggerpoints ontstaan als gevolg van een lokale "crisis" waarbij een tekort is aan zuurstof en voedingsstoffen. Het gevolg is dat de spier lokaal in een verkrampte toestand blijft en pijnprovocerende stoffen vrijkomen. In een triggerpoint is sprake van een vicieuze cirkel van verkramping en pijn, die jarenlang kan bestaan. Door het aanzetten van de doorbloeding met massage wordt de vicieuze cirkel doorbroken.

Is elke massage effectief?

Nee, het behandelen van triggerpoints vereist speciale massage technieken. Ontspanningsmassages en sportmassages zijn voorbeelden van massages waarbij waarschijnlijk over triggerpoints heen wordt gestreken zonder dat dit leidt tot deactivatie van deze punten. Om een triggerpoint te deactiveren zijn diepe technieken nodig die precies op de plek van het triggerpoint worden toegepast. Wanneer een bepaalde techniek effectief is, zal na verloop van tijd vaak een zogenaamde release worden gevoeld. De therapeut kan dit voelen doordat het weefsel onder zijn of haar hand opeens verzacht. De cliënt voelt op hetzelfde moment dat de plek minder pijnlijk wordt.

Fascie technieken

Naast massage zijn er verschillende andere manuele behandelvormen die effect hebben op triggerpoints. Voorbeelden hiervan zijn osteopathie, craniosacraaltherapie, bowen, rolfing, fascia therapie en myofasciale release. Dit zijn allemaal behandelvormen die gericht zijn op de fascie (het bindweefsel). Alles in het lichaam is via fascie met elkaar verbonden. Triggerpoints ontstaan in de spierfascie, dus kunnen therapieën die de fascie behandelen triggerpoints deactiveren.

Triggerpoint massage, waar kan dat?

Voor een triggerpoint massage kunt u een afspraak maken bij één van onze praktijken in Utrecht of Wageningen. Indien u niet in de buurt woont, kunt u op deze pagina een overzicht vinden van triggerpointtherapeuten in andere delen van Nederland.

Klik hier om terug te gaan naar de behandeling van triggerpoints.