Triggerpoints en schouderpijn

Schouderpijn is één van de meest voorkomende klachten waarbij triggerpointtherapie uitkomst biedt. De oorzaken van schouderklachten variëren van stress en overbelasting tot trauma en valpartijen, maar zijn vaak te linken aan triggerpoints. Pijn in en rondom de schouder kan door verschillende spieren met triggerpoints veroorzaakt worden. Hieronder ziet u welke triggerpoints vaak bijdragen aan schouderpijn.

Promoverend fysiotherapeut Carel Bron onderzocht in 2011 of Myofasciale triggerpoints (MTrPs) een rol spelen bij schouderpijn. Deze plaatselijke verkrampingen in spieren bleken succesvol te behandelen met triggerpointtherapie.

Soorten schouderpijn

Een holistische aanpak is essentieel voor een succesvolle behandeling van schouderpijn. Hoewel er verschillende oorzaken zijn, is pijn in de schouder vaak in meer of mindere mate gerelateerd aan triggerpoints. Schouderpijn die samengaat met een hoge spierspanning door stress of een hoge werkdruk wordt veroorzaakt door actieve triggerpoints. Daarnaast kunnen triggerpoints geactiveerd worden door inklemming van een schouderspier (subacromiale impingement) of een instabiele schouder (subluxaties), met (uitstralende) pijn als gevolg. Deze vier soorten schouderpijn komen vaak voor:

Schouderpijn door overbelasting

Triggerpoints zijn dé lichamelijke oorzaak van schouderpijn die ontstaat door lichamelijke of geestelijke overbelasting. Door de overbelasting gaat de spierspanning in de schouderspieren omhoog. Er is niets stuk in de schouder, maar door actieve triggerpoints is er wel pijn. Oorzaken van de hogere spierspanning zijn bijvoorbeeld:

  • Stress
  • Een hoge werkdruk
  • Veel verantwoordelijkheden op je nemen
  • Jezelf wegcijferen 
  • Lang werken in een verkeerde werkhouding

Door behandeling van de aanwezige triggerpoints zullen de schouderspieren weer in ontspanning komen, en zal de schouderpijn afnemen.

Frozen shoulder

De oorzaak van een frozen shoulder ligt bij verklevingen in het schoudergewricht als resultaat van een kapselontsteking. Het begint met een langdurig onprettig gevoel in de schouder, gevolgd door de bevriezende fase waarin bewegen steeds moeilijker wordt. Vervolgens ‘ontdooit’ de schouder weer in de herstelfase. Deze schouderklacht kan helaas wel twee jaar aanhouden, al is de schouderpijn te verzachten met gerichte therapie.

Slijmbeursontsteking

De slijmbeurs aan de bovenkant van je schouder is een soort zakje dat door overbelasting kan gaan irriteren en op termijn ontsteken. De slijmbeurs zwelt op en leidt tot een pijnlijk en drukkend gevoel. Naast gerichte fysiotherapie is rust essentieel om weer van je schouderpijn af te komen. Uitstralende pijn door triggerpoints kan soms gediagnosticeerd worden als een slijmbeursontsteking, terwijl er deze er niet is. Je fysiotherapeut kan onderzoeken of er echt sprake is van een slijmbeursontsteking.

Werpschouder

Zoals de naam doet vermoeden, komt deze vorm van schouderpijn veel voor bij sporters. De klacht is ook bekend als werpersarm, maar niet te verwarren met de tenniselleboog. Bovenhandse worpen, zoals bij handbal of andere werpsporten kunnen leiden tot een tekort aan naar binnen draaiende rotatie in de schouder, waardoor schouderpijn bij het werpen optreedt. Gelukkig is deze schouderklacht goed te behandelen met oefeningen.

Schouderpijn behandelen

Benieuwd wat behandeling van triggerpoints kan betekenen voor je schouderpijn? Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in triggerpointtherapie en andere effectieve fysiotherapeutische en osteopathische technieken om je schouderpijn te behandelen.

Meteen een afspraak maken voor triggerpointtherapie in Utrecht, Wageningen of Culemborg?

Zoek contact